Benvinguts a l'humil blog que tractarà bàsicament de queixar-se sobre coses que no em semblin bé que vagi veient, tant al nostre poble, como a la societat en general. Aquest blog té cabuda per a gent de tots els colors sempre i quan tingui un respecte per la resta que hi pugui opinar i sense insultar a ningú. La intenció és que sigue un lloc per a debatre diversos temes d'una forma interactiva i educada, ja sigui plantejats per mi o per suggerències de gent que hi pugui entrar.

18 d’oct. 2010

El negoci de les oposicions.

Bé, després de una setmaneta una mica desaparegut per un tema d’oposicions ja tornem a la vida normal. El tema de les opos avui és perquè al haver-ne realitzat unes veus algunes coses que són remarcables. Vaig anar a aquestes primeres que m’he apuntat sense anar preparat (de fet no vaig estudiar ni una setmana sencera que és el temps que hi ha de diferència entre que et diuen la data exacta per a fer l’examen) per a veure com anava la cosa i per a aspirar a aprovar-les, a altres convocatòries que m’he apuntat més importants en quant a càrrec al que aspires, aquestes eren per a auxiliar administratiu.
Poso al títol que és un negoci, perquè és realment el que es, no perquè realment estiguin interessats en donar feina.
Per a començar dir que per a inscriure’t has de pagar 18 euros, això no t’assegura en cap cas que les puguis realitzar sinó que tens dret a apuntar-te per a fer-les. Doncs bé si mirem que s’han presentat per a les que he anat jo al voltant de 17000 persones, per a unes poques places que volen adjudicar doncs la gent pot anar fent números ja del que guanya la generalitat (que després mai tenen un duro, increïble el que han fet ara “made in Laporta” dels crèdits estos a més d’un 4% d’interès amb garantia de la Generalitat, però clar després marxen i presumiblement els que deixen el marrón al govern entrant d’haver de tornar-los a aquest interès, però clar així quadrem els números després d’una gestió econòmica horrible). A més dels que han pagat i no han tingut plaça ni per aspirar a fer l’examen, de les acadèmies i negocis derivats d’aquestes. Total, una pasta que guanyen per  a que tu vagis a fer un examen.
Però es que després està el tema de les oposicions en si. Perquè resulta que per a treballar a qualsevol lloc públic et fan fer un examen que consta de dos parts.
La primera consta de 150 preguntes que les has de contestar amb 45 minuts, de forma que les hagis de llegir i gairebé sense pensar les contestis. Són preguntes trampa que primer te les fan d’una manera, després d’una altra forma la mateixa pregunta, per a veure si et contradius i amb el temps justet per a que no pensis molt. Aquest és el primer filtre, si no aproves aquest ja, per molt que treguis un 10 de la segona prova, no serveix per a res.
La segona prova és sobre temes que surten a gairebé totes les opos sigui del que sigui. Aquesta és sobre la constitució espanyola, l’estatut i tal. Aquesta et donen una hora per a contestar-ne 50 i 3 de propina. Preguntes de parrafades per a fer-te la pregunta en menys d’una línia, les altres 3 o 4 són per a que perdis el temps. Després com no a les 4 opcions n’hi ha que són pràcticament idèntiques per a que encara t’ho rumiïs més...i el  temps que va fent tic-tac, tic-tac...
Total que apliquen un filtre per a saber si realment vals per a la feina que vols entrar que no té cap utilitat real a l’hora de tindre un criteri adequat per a saber si vals o no. Que passa, que fent això recapten i recapten (perquè totes les xifres anteriors són per a una única convocatòria, després n’hi ha moltes més per a altres feines i categories laborals). El més lògic, penso jo, seria que fessin entrevistes de feina mitjançant una selecció prèvia mirant qui està més preparat per a cada feina, la zona on es dona la plaça per a donar una mica de privilegis als que hi viuen prop, mitjançant psicotècnics, etc. i fer entrevistes personals a aquestes persones, però clar, així els funcionaris encarregats de fer aquestes entrevistes haurien de treballar massa i clar això no interessa, a més de que haurien de contractar a més personal. Com més crisis i més atur hi ha més mesures per a fer fora a la gent, això és treballar per a superar la crisi si senyor, senyors del govern!!
Dic que està mal fet perquè resulta que abans de fer-te les proves d’aptituds i que qui les faci millor després passis un filtre, ells ho fan al reves, i et fan passar un filtre i perdre un temps que em sembla que si el perdessin ells seu mirarien una mica.
Perquè no entenc per a ocupar un càrrec (per exemple de delineant) a un lloc públic, perquè m’he de saber les funcions que té el rei (quina conya  el rei funcions i obligacions ...que cracks!!), com s’estructura l’administració i coses que per a un treballador no li serveixen absolutament per a res. I no és que sigui un temari curtet que diguem eh, que per a saber-lo com deu mana (i en molts casos ni això) és necessita un munt, però un  munt de temps per a aprendre’l i jo mentre llegia aquests dies els temaris cada cop m’indignava més. I més que m’indignaré, perquè estaré llegint i pensant que és un temps totalment absurd i que estic perdent en lloc d’aprofitar-lo per a preparar com deu mana la part específica (50 temes més) que et fan després de passar aquest filtre previ e inútil.
Perquè el més important és la part específica que és la que et donen el que necessites saber per a exercir la feina a la que aspires, però clar primer has de perdre al voltant de 6 mesos com a mínim per a preparar la estúpida primera prova i haver d’anar a fer un examen que no et servirà per a res en el futur i que serà un temps perdut només per a que ells recaptin diners dels pobres innocents que tenen l’esperança de aconseguir un  futur millor.
Perquè és que són tan quadriculats que vam anar a fer l’examen a Tortosa (vaja fred a les 8.30 del matí un diumenge) i en lloc d’obrir per a que la gent pugues entrar civilitzadament i anar a l’aula corresponent els tios amb les portes tancades mirant com la gent estava allí acumulada com a bestiar i patint fred de debò. Si total tenien les proves en sobres segellats i te’ls donaven 20 minuts després d’obrir les portes. No era el mateix obrir i que la gent no patis fred i que a l’hora corresponent obrir-los com ho van fer igual??? Però clar els de dintre van pensar, ep que som funcionaris nois, perquè hem de treballar mitja hora més podent fer el caferet i obrir a les 9, total els de fora que es fotin. Si en acabar l’examen li vaig preguntar a una de les dos (perquè n’hi havia dos per a 15 persones dintre d’una aula quan perfectament podia haver-hi només una, voldria saber quan cobraven per aquest extra...) si em podia deixar veure una cosa que no estava segur si l’havia emplenat bé (un número), no de les prova en si sinó de les dades personals i la tia ni es va dignar. Em va dir “si tens algun dubte ves baix a la bústia de suggeriments i omple un paper d’incidències...”, només havia d’allargar el braç i buscar el paper entre 15...uf quina feinada!!!
Per cert, a l’examen aquest vaig veure a TOTS els que treballen a l’oficina del paro d’Amposta que van fer un examen de promoció interna, és a dir, primer l’endollet i després si aproves bé i si no aproves segueixes treballant, que ja ho aprovaràs més tard o més aviat....Així va el país senyors, el país dels endollats, aquí anomenats “enxufes”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada